home  8800 Nagykanizsa, Ady Endre utca 74/A  phone +36/93-313-010  email kollegium[@]cserhati-edu[.]hu

Események

Végzős kollégistáink jutalomkirándulása Tihanyba

tihanyA kollégiumi ballagás másnapján, 2021. 06. 19-én szerveztünk kirándulást a végzőseinknek. Reggel 7,40-kor indultunk vonattal Balatonföldvárra, majd onnan hajóval folytattuk utunkat Tihanyig. Ebéd után felsétáltunk a Tihanyi Bencés Apátság Látogatóközpontjához, s közben jókedvűen vegyültünk el a Levendula Fesztivál színes forgatagában.
Mindenki nagy élvezettel fényképezett a festői környezetben, kihasználva a csodálatos balatoni panoráma adta lehetőségeket.
Az Apátság kertjében egy nagyon érdekes ismeretterjesztő előadáson vettünk részt, amelynek során ismereteket szerezhettünk a különféle gyógynövényekről, elsősorban a levenduláról.
Bepillantást nyertünk a szerzetestermékek világába, s megízleltük a levendula- és a citromfűszörpöt is.

Ezután jóízűen fagylaltoztunk az Apátsági Rege Cukrászdában, majd a csoportból jónéhányan elmentek szurkolni a magyar fociválogatottnak a franciák elleni EB mérkőzésen, hiszen több étteremben is közvetítették a mérkőzést a televízióban.

Délután 16.40-kor indultunk vissza szintén hajóval Balatonföldvárra, s ott egy szuper pizzavacsora után szálltunk vonatra, majd kevéssel 21 óra előtt szerencsésen megérkeztünk a kollégiumba.

Élményekkel teli volt ez a nagyon jó hangulatú nap.

A szervezők

Programhétvége AJKP 2021. június 11-13.

03 Szerencsére a tanév végén lehetőséget kaptunk programhétvége szervezésére és egynapos tanulmányi kiránduláson való részvételre. Pénteken délután négy órától csocsóbajnoksággal nyitottuk a programok sorozatát. A lányok jókedvűen mutatták meg rátermettségüket, fürgeségüket. Vida Nikolett lett a bajnok, a fiúkat is legyőzve eredményével. A remek verseny után vacsoráztunk, majd a másnapi kirándulásra készültünk fel. Beszélgettünk Kaszóról. A település Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőtömbjében található, talán ezért is az elnevezés: Kaszó "Somogy zöld szíve". Neve egységbe foglalja az egymástól elválaszthatatlan kaszói erdőt, a fokozottan védett természeti értékeket őrző Baláta-tavat, az erdő mélyén megbúvó kisközséget és vadászházat a hozzá kapcsolódó üdülővel. Páratlan szépségű természeti környezetben helyezkedik el. Később előkészítettük az útravalóinkat és a szombati reggelit, majd álomba merültünk. Reggeli után a kollégiumból 9 órakor indultunk kisbusszal célállomásunkhoz. A túravezető kedvesen fogadott bennünket.

Csupán bejelentkezéssel és szakvezetéssel látogatható a terület. A természetvédők és az erdészek nemcsak attól tartanak, hogy valaki kárt tesz az itteni élővilágban, hanem a kiszámíthatatlan mocsárvidék veszélyeitől is óvják a turistákat, mert aki nem ismeri, egy rossz lépéssel könnyen a foglyává válhat. Sajnos az erdei kisvasút még ebben az időpontban nem üzemelt, így gyalog tettük meg az utat a Baláta-tóhoz. Nagyon melegen tűzött a nap, de többnyire a fák hűvösében haladtunk. A táj területén fekvő vizes élőhely a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság fennhatósága alá tartozik, létrejöttét pedig az Ős-Dunának köszönheti, amely a jégkorszak idején ezt a vidéket a hordalékával terítette be. A Baláta lefolyástalan őslápja és a tavat körül ölelő erdőség vadregényességét, érintetlenségét főként a terület elszigeteltségének és a természetvédelmi oltalomnak köszönheti. Úgy tenyészik, nő, burjánzik, illetve pusztul el minden, ahogy a természet jónak látja. A láp fölé nyúló, 640 méter hosszú stégrendszernek köszönhetően szinte testközelből figyelhetjük meg a változatos növény- és állatvilágot.

További érdekesség a Baláta-tavon az úszólápok kialakulása. A nádasok és a gyékényesek gyökérzete néhol a vízfelszín fölé nő, és ebből a sűrű szövedékből időnként kisebb-nagyobb darabokat választ le a szél. Az így létrejött úszó szigetecskék aztán az épp uralkodó szélirányban vándorolnak tovább a tó vizén. Nagyon tanulságos túra volt. A kisközség központjába visszatérve az állatparkot néztük meg. Őzikékkel találkoztunk, de a többi állat a nagy melegben a fák árnyékában oltalmat keresett.

A vadászházban bőségesen megebédeltünk, aztán a szálloda strandján pihentük ki a túra fáradalmait. Mivel az idő esősre fordult, a tervezettnél egy órával hamarabb érkeztünk vissza a kollégiumba. Vacsora előtt Zoli bácsival sportfoglalkozáson vettünk részt, fociztunk vegyesen, akinek a kosárra dobó versenyhez még volt kedve és energiája, megmérettette magát. Fáradtan tértünk ágyunkba a vacsora és az esti teendők után. Vasárnap vidáman ébredtünk, elkészítettük a reggelit, jóízűen megettük. Délelőtt tanulás és felzárkóztatás várt ránk. Szükséges ez is a sok tanulságos program mellett. Étteremben ebédeltünk, a nap fénypontjaként fagyizni mentünk. Délután még egy kicsit összefoglaltuk a hétvége tanulságait, megkaptuk a vacsorát, aztán elköszöntünk egymástól. Remek hétvége volt, köszönjük!

Balogh Zoltán és Bálint Zsuzsa csoport tanulói

Végzős kollégistáink köszöntése, ballagási vacsora

DSC 0409A koronavírus járvány miatt sajnos a tavalyi tanévben elmaradt a kollégiumi ballagás. Idén, a kedvező járványügyi adatoknak köszönhetően, 2021. 06. 18-án adódott lehetőség arra, hogy köszöntsük a végzős kollégistákat egy svédasztalos ballagási vacsora keretében.  Bálint Zsuzsa és Tóth Rita tanárnők, valamint Balogh Zoltán tanár úr csoportjában voltak ebben a tanévben ballagók. A rendezvényen megjelent Péterváriné Kiss Sarolta igazgató asszony, valamint a kollégiumi oktatói testület. Minden résztvevő névre szóló ajándékot és ballagó díszdobozt kapott emlékül. A végzősök nevében Vida Nikolett búcsúzott el a kollégiumtól.

A kollégiumi oktatók nevében Nagy Gábor kollégiumi intézményegység-vezető úr köszöntötte a végzősöket és jutalmakat adott át az arra érdemes diákoknak.

Igazgató Asszony is elbúcsúzott a ballagóktól, majd jó hangulatban kezdetét vette a családias hangulatú vacsora.

Mindenki nagyon jól érezte magát.
A szervezők

 

Őrségi jutalomkirándulás

DSC 2840k20210613 175912kA tanév utolsó hétvégéjén jutalomkirándulásra nyílt mód, melyet a nyugati határszél területére terveztünk. A reggeli ellátmánycsomagok átvétele után buszba szálltak a tanév során legjobb teljesítményt nyújtó tanulók. Első megállónk Velemér volt. Az árpád-kori műemlék, a fények templomaként ismert csodálatos épület hangulatával elvarázsolt mindannyiunkat. Házigazdánk, Ilona néni szakszerű tájékoztatója nem csupán a fényjátékot, hanem a közel ezeréves freskókat is plasztikusan mutatta be. Több kislány még a helyszínen fogadalmat tett, hogy ezen a helyen szeretné az esküvőjét megrendezni. A beszámoló szerint ez gyakran megtörténik e patinás falak között. Nem csupán hazánk területéről, de külföldről is sokan érkeznek.

Szalafőre hajtottunk, ahol az Őrségi Népi Műemlékegyüttest tekintettük meg néprajzos idegenvezető kalauzolásával. Megismerkedhettünk nagyszüleink, dédszüleink népi iparművészetével, lakókörnyezetével, életmódjával. Számos berendezési tárgy és mezőgazdasági eszköz ismerős volt számunkra, néhány még otthon a házunk táján is fellelhető. Így könnyen kapcsolódtunk a látott műemlékekhez. Kipróbáltuk az új játszóteret, ahogy a haszonállatok meglátogatása sem maradhatott el. Sok szelfi készült kacsákkal, nyuszikkal, kecskékkel. Kis sétával eljutottunk az eurázsiai vadlovak és bölények legelőjére is. Különleges élmény volt ezeket a máshol nem látható, hatalmas élőlényeket szemügyre venni. Némi szuvenír beszerzése után ebédelni indultunk.

A kiadós vasi, házias ebéd elfogyasztását követően folytattuk utunkat vissza Zala megyébe. Először Lentiben álltunk meg, ahol a helyi íjász klub látott vendégül bennünket. Bemutató és gyakorlás után házi versenyt rendeztünk. A legjobbak csokoládét és emlékérmet vehettek át. A nap eseményeinek zárásaként Kerkaszentkirályon vízitúrára került sor. A mentőmellények felvétele, a szabályok ismertetése után vízre szálltunk. Előbb a Lendva folyón, majd a Kerkán eveztünk. Végül a sebesen hömpölygő, DSC 2850khordalékfákban bővelkedő Mura következett. Itt egy kis szigeten rövid időre ki is kötöttünk. A kedvező időjárásnak is köszönhető, hogy minden tervezett programpontot sikerült hiánytalanul megrendezni, az összes résztvevő megelégedésére. Olyannyira szép élményekkel gazdagodtunk, hogy máris ismétlésért folyamodtak a tanulók. Kérték, hogy ősszel a teljes csoportot vigyük el ugyanerre a túrára, mert a kulturális és a sport programok egyaránt emlékezetesek számukra.

DSC 2875k  DSC 2925k 

Közösségépítő hétvége

DSC 2767kJúnius elején lehetőségünk nyílt programhétvége szervezésére az AJKP-s tanulók számára. A 9. évfolyam leányai pénteken délután megbeszélésre gyűltek össze a tanulószobában, miután a hétvégére vásárolt élelmiszert közösen elhelyeztük az emeleti konyhában. A programmegbeszélés után tanórák következtek. A délután folyamán a szobarend kialakítását és a mosásokat vacsora követte, majd filmvetítésre került sor a közösségi teremben.

Szombaton a közösen elkészített reggeli után süteményt sütöttünk, kitakarítottuk a konyhát és sportruhába átöltözve elindultunk a belvárosba. Előbb megebédeltünk, majd folytatva utunkat kisétáltunk a Csónakázó-tóhoz. Itt a hirtelen jött hőség miatt előbb árnyékban pihengettünk, majd erőt gyűjtve kezdetét vette a sportprogram. Fociztunk, tollas labdáztunk és ügyességi versenyt rendeztünk az erdei kondipályán. Este a belvárosban vacsoráztunk, végül az Erzsébet téren szabadprogram következett.

Vasárnap friss reggeli zumbával indítottuk a napot, amely megadta a zenés alaphangulatot is. A bőséges reggelit követően kezdődött a társasjáték-party. A most vásárolt számos modern társasjátékot először próbálhattuk ki, nagy volt az érdeklődés. Csocsó bajnokság sem maradhatott ki a versenyből. Megebédeltünk, majd besétáltunk a belvárosi Thúry György Múzeumba, ahol Nagykanizsa történetével ismerkedtünk meg szakszerű tárlatvezető kalauzolásával. Fagyizás és kis séta után a nap zárásaként eredményhirdetés és jutalomosztás következett, majd elfogyasztottuk a vacsorát.

AJKP Programnap (2021. június 13.)

Szentbékkálla – Salföld – Ábrahámhegy – Szigliget – Balatongyörök

Sánta Alíz – Olasz Attila csoportja

IMG 3914Reggeli után elindultunk, első állomásunk Szentbékkálla, megnéztük az ún. „kőtengert”. Gyönyörű szép hely és páran még a magasabb sziklákra/ kövekre is felmásztunk és rengeteg szép képet is készítettünk. Tovább indultunk Salföldre, megnéztük az erdőben a Pálos kolostorromot, Alíz néni tartott egy kis ismertetőt a kolostorról, a pálos szerzetesrendről, a szerzetesek életéről. Utána ebédeltünk és elmentünk kicsit sétálni, hogy jobban megismerjük a helyet. Gyönyörű a falu, olyan érzésünk volt, mintha egy skanzenben sétálnánk. Pár óra múlva megérkeztünk Balatongyörökre ahol felmentünk a Szépkilátóhoz, az oda vezető út nagyon kavicsos volt és hatalmas nagy emelkedőn is voltak de a kilátásért cserébe megérte, hisz olyan gyönyörű volt, hogy szavakban vagy írásban nehéz lenne elmondani, azt a pillanatot meg kellett élni. Ez után elmentünk a strandra ahol a fiúk egy része fürdött a többiek pedig pihentek egy kicsit. Napunk utolsó programjaként elmentünk vacsorázni, ami ugyan olyan finom volt mint az ebéd és mindenki jól lakott. Haza felé megálltunk fagyizni is ami szerintem már csak hab volt a tortán, ezután pedig vissza értünk a kollégiumba. Mindenki nevében mondhatom, hogy jól éreztük magunkat és csodás helyeken jártunk.

Köszönjük szépen a lehetőséget.

Bűvész show a Kollégiumban (2021. június 10.)

IMG 1585Különleges tanévzáró programot szervezett számunkra a Kollégium, Bűvész Show-val zártuk a tanévet. Galambos Fecó remek műsort adott elő nekünk, ami nem sablon trükkök sorozata, amelyeket láthatunk az interneten, hanem nagyon érdekes és változatos trükkökkel kápráztatott el bennünket. A Show „nyitószáma”, az ügyetlen, bizonytalan Bűvész nagy dobás volt, akik először látták, elhitték, hogy zavarban van, izgul, bizonytalan,  nem is tudja, mit csináljon, mihez fogjon.  A diákok egy része kezdte sajnálni, hogy a sok gyerektől megijedt. Aztán jött a fordulat, pergett a műsor.  Számunkra meglepő volt a Bűvész Úr közvetlensége, a viccek, a jól sikerült poénok is színesebbé tettek a műsort. Nagyon élveztük még mi is akik már idősebbek vagyunk és láttuk már Művész Úr Show műsorát. Érdekes és elgondolkodtató trükköket mutatott be, a közönség bevonásával tette még színesebbé, változatosabbá a műsort. Mindenki arcán látható volt, hogy élvezték a Showt.

Köszönjük a rendkívüli programot, mellyel az tanév utolsó napjainak egyikét valóban rendkívülivé „varázsolták” számukra.

Reméljük, máskor is fel fog lépni itt a kollégiumba a Művész Úr.

AJKP Programhétvége (2021. május 28 – 30.)

ima 10005. 28. péntek délután csapatépítő játékkal kezdtük a hétvégi programot. Megvacsoráztunk, majd megbeszéltük a szombati és vasárnapi programunkat. Este az aulában lehetett csocsózni, biliárdozni, beszélgetni. Kellemesen és gyorsan telt az este.

05.29. szombat: Reggel felkeltünk 7:00 tájékán megreggeliztünk és elkészülődtünk 8:55- kor ment a vonatunk Mura keresztúrra. Rövid utazás után megérkeztünk és átsétáltunk a falun ahol láttunk sok szép házat és még egy kedves bácsi is útba igazított minket mivel, először jártunk ott mindannyian. Kb. 5 km séta után megérkeztünk a Zrínyi Újvár emlékműhöz, ahol Alíz néni és Attila bácsi tartottak egy rövid történelmi ismertetőt. Visszafele indultunk, megkerestük a Malom vízesést, mely egy kis csoda a gyönyörű erdőben.  Az állomásra tartó úton a Mura mellett haladva gyönyörködtünk a folyóban. A félelmetes de mégis gyönyörű folyó sáros vízével, sodrásával lenyűgöző látványt nyújtott. Visszajöttünk a kollégiumba, majd átöltöztünk mert piszkosak voltunk a túra után, amikor mindenki kész lett elmentünk ebédelni a Bankpalota étterembe, ahol nagyon finom volt az étel és nagyon jól lakott mindenki. Ebéd után egy kis pihenőre volt szükségünk. Esti programunk a mozi volt, ahol megnéztük a Godzilla Kong ellen című filmet, ami nagyon eseménydús volt, utána vissza jöttünk a kollégiumba és aludtunk. A napunk kellemes és kényelmes volt, de est megnézve a lépésszámlálóinkat, teljesítménytúrának is nevezhetnénk, hisz 22 km-t gyalogoltunk.

05.30. vasárnap: Reggel kicsit később keltünk, mint szombaton és felkelés után reggeliztünk. Délelőtt sportdélelőttöt tartottunk. Szabadon választhattunk, hogy melyik mozgást választjuk. A fiúk fociztak, mi lányok szurkoltunk, beszélgettünk a lelátón. Élveztük a kellemes tavaszi napsütést. Foci után egy rövid játékos csapatversenyt tartottunk. Nem a verseny, részvétel volt a fontos. Elmentünk ebédelni, ma is a Bankpalotában ebédeltünk és nagyon finom volt, ismét mindenki jól lakott. Ebéd után visszasétáltunk a kollégiumba és kicsit pihentünk, majd mindenki felkészült a hétfőre (házikat írtunk vagy épp dolgozatokra tanultunk). Vacsorával zártuk a napot.

Nagyon jól éreztük magunkat ezen a hétvégén és gyönyörű helyeket tekinthettünk meg mindannyian. Reméljük, hogy még sok szép helyet látogathatunk meg együtt.

Köszönjük szépen a lehetőséget Alíz néni és Attila bácsi csoportja.

Kollégiumi események

Végzős kollégistáink jutalomkirándulása Tihanyba

Végzős kollégistáink jutalomkirándulása Tihanyba

Események 2021. június 30.
A kollégiumi ballagás másnapján, 2021. 06. 19-én szerveztünk kirándulást a végzőseinknek. Reggel 7,40-kor indultunk vonattal Balatonföldvárra, majd onnan hajóval folytattuk utunkat Tihanyig. Ebéd után felsétáltunk a Tihanyi Bencés Apátság Látogatóközpontjához, s közben jókedvűen vegyültünk el a Levendula Fesztivál színes forgatagában.Mindenki nagy élvezettel fényképezett a festői környezetben, kihasználva a csodálatos balatoni…
Bővebben
Programhétvége AJKP 2021. június 11-13.

Programhétvége AJKP 2021. június 11-13.

2021. június 30.
Szerencsére a tanév végén lehetőséget kaptunk programhétvége szervezésére és egynapos tanulmányi kiránduláson való részvételre. Pénteken délután négy órától csocsóbajnoksággal nyitottuk a programok sorozatát. A lányok jókedvűen mutatták meg rátermettségüket, fürgeségüket.…
Végzős kollégistáink köszöntése, ballagási vacsora

Végzős kollégistáink köszöntése, ballagási vacsora

2021. június 30.
A koronavírus járvány miatt sajnos a tavalyi tanévben elmaradt a kollégiumi ballagás. Idén, a kedvező járványügyi adatoknak köszönhetően, 2021. 06. 18-án adódott lehetőség arra, hogy köszöntsük a végzős kollégistákat egy…
Őrségi jutalomkirándulás

Őrségi jutalomkirándulás

2021. június 21.
A tanév utolsó hétvégéjén jutalomkirándulásra nyílt mód, melyet a nyugati határszél területére terveztünk. A reggeli ellátmánycsomagok átvétele után buszba szálltak a tanév során legjobb teljesítményt nyújtó tanulók. Első megállónk Velemér…

Információk