home  8800 Nagykanizsa, Ady Endre utca 74/A  phone +36/93-313-010  email kollegium[@]cserhati[.]hu

Események

Őrségi jutalomkirándulás

DSC 2840k20210613 175912kA tanév utolsó hétvégéjén jutalomkirándulásra nyílt mód, melyet a nyugati határszél területére terveztünk. A reggeli ellátmánycsomagok átvétele után buszba szálltak a tanév során legjobb teljesítményt nyújtó tanulók. Első megállónk Velemér volt. Az árpád-kori műemlék, a fények templomaként ismert csodálatos épület hangulatával elvarázsolt mindannyiunkat. Házigazdánk, Ilona néni szakszerű tájékoztatója nem csupán a fényjátékot, hanem a közel ezeréves freskókat is plasztikusan mutatta be. Több kislány még a helyszínen fogadalmat tett, hogy ezen a helyen szeretné az esküvőjét megrendezni. A beszámoló szerint ez gyakran megtörténik e patinás falak között. Nem csupán hazánk területéről, de külföldről is sokan érkeznek.

Szalafőre hajtottunk, ahol az Őrségi Népi Műemlékegyüttest tekintettük meg néprajzos idegenvezető kalauzolásával. Megismerkedhettünk nagyszüleink, dédszüleink népi iparművészetével, lakókörnyezetével, életmódjával. Számos berendezési tárgy és mezőgazdasági eszköz ismerős volt számunkra, néhány még otthon a házunk táján is fellelhető. Így könnyen kapcsolódtunk a látott műemlékekhez. Kipróbáltuk az új játszóteret, ahogy a haszonállatok meglátogatása sem maradhatott el. Sok szelfi készült kacsákkal, nyuszikkal, kecskékkel. Kis sétával eljutottunk az eurázsiai vadlovak és bölények legelőjére is. Különleges élmény volt ezeket a máshol nem látható, hatalmas élőlényeket szemügyre venni. Némi szuvenír beszerzése után ebédelni indultunk.

A kiadós vasi, házias ebéd elfogyasztását követően folytattuk utunkat vissza Zala megyébe. Először Lentiben álltunk meg, ahol a helyi íjász klub látott vendégül bennünket. Bemutató és gyakorlás után házi versenyt rendeztünk. A legjobbak csokoládét és emlékérmet vehettek át. A nap eseményeinek zárásaként Kerkaszentkirályon vízitúrára került sor. A mentőmellények felvétele, a szabályok ismertetése után vízre szálltunk. Előbb a Lendva folyón, majd a Kerkán eveztünk. Végül a sebesen hömpölygő, DSC 2850khordalékfákban bővelkedő Mura következett. Itt egy kis szigeten rövid időre ki is kötöttünk. A kedvező időjárásnak is köszönhető, hogy minden tervezett programpontot sikerült hiánytalanul megrendezni, az összes résztvevő megelégedésére. Olyannyira szép élményekkel gazdagodtunk, hogy máris ismétlésért folyamodtak a tanulók. Kérték, hogy ősszel a teljes csoportot vigyük el ugyanerre a túrára, mert a kulturális és a sport programok egyaránt emlékezetesek számukra.

DSC 2875k  DSC 2925k 

Közösségépítő hétvége

DSC 2767kJúnius elején lehetőségünk nyílt programhétvége szervezésére az AJKP-s tanulók számára. A 9. évfolyam leányai pénteken délután megbeszélésre gyűltek össze a tanulószobában, miután a hétvégére vásárolt élelmiszert közösen elhelyeztük az emeleti konyhában. A programmegbeszélés után tanórák következtek. A délután folyamán a szobarend kialakítását és a mosásokat vacsora követte, majd filmvetítésre került sor a közösségi teremben.

Szombaton a közösen elkészített reggeli után süteményt sütöttünk, kitakarítottuk a konyhát és sportruhába átöltözve elindultunk a belvárosba. Előbb megebédeltünk, majd folytatva utunkat kisétáltunk a Csónakázó-tóhoz. Itt a hirtelen jött hőség miatt előbb árnyékban pihengettünk, majd erőt gyűjtve kezdetét vette a sportprogram. Fociztunk, tollas labdáztunk és ügyességi versenyt rendeztünk az erdei kondipályán. Este a belvárosban vacsoráztunk, végül az Erzsébet téren szabadprogram következett.

Vasárnap friss reggeli zumbával indítottuk a napot, amely megadta a zenés alaphangulatot is. A bőséges reggelit követően kezdődött a társasjáték-party. A most vásárolt számos modern társasjátékot először próbálhattuk ki, nagy volt az érdeklődés. Csocsó bajnokság sem maradhatott ki a versenyből. Megebédeltünk, majd besétáltunk a belvárosi Thúry György Múzeumba, ahol Nagykanizsa történetével ismerkedtünk meg szakszerű tárlatvezető kalauzolásával. Fagyizás és kis séta után a nap zárásaként eredményhirdetés és jutalomosztás következett, majd elfogyasztottuk a vacsorát.

AJKP Programnap (2021. június 13.)

Szentbékkálla – Salföld – Ábrahámhegy – Szigliget – Balatongyörök

Sánta Alíz – Olasz Attila csoportja

IMG 3914Reggeli után elindultunk, első állomásunk Szentbékkálla, megnéztük az ún. „kőtengert”. Gyönyörű szép hely és páran még a magasabb sziklákra/ kövekre is felmásztunk és rengeteg szép képet is készítettünk. Tovább indultunk Salföldre, megnéztük az erdőben a Pálos kolostorromot, Alíz néni tartott egy kis ismertetőt a kolostorról, a pálos szerzetesrendről, a szerzetesek életéről. Utána ebédeltünk és elmentünk kicsit sétálni, hogy jobban megismerjük a helyet. Gyönyörű a falu, olyan érzésünk volt, mintha egy skanzenben sétálnánk. Pár óra múlva megérkeztünk Balatongyörökre ahol felmentünk a Szépkilátóhoz, az oda vezető út nagyon kavicsos volt és hatalmas nagy emelkedőn is voltak de a kilátásért cserébe megérte, hisz olyan gyönyörű volt, hogy szavakban vagy írásban nehéz lenne elmondani, azt a pillanatot meg kellett élni. Ez után elmentünk a strandra ahol a fiúk egy része fürdött a többiek pedig pihentek egy kicsit. Napunk utolsó programjaként elmentünk vacsorázni, ami ugyan olyan finom volt mint az ebéd és mindenki jól lakott. Haza felé megálltunk fagyizni is ami szerintem már csak hab volt a tortán, ezután pedig vissza értünk a kollégiumba. Mindenki nevében mondhatom, hogy jól éreztük magunkat és csodás helyeken jártunk.

Köszönjük szépen a lehetőséget.

Bűvész show a Kollégiumban (2021. június 10.)

IMG 1585Különleges tanévzáró programot szervezett számunkra a Kollégium, Bűvész Show-val zártuk a tanévet. Galambos Fecó remek műsort adott elő nekünk, ami nem sablon trükkök sorozata, amelyeket láthatunk az interneten, hanem nagyon érdekes és változatos trükkökkel kápráztatott el bennünket. A Show „nyitószáma”, az ügyetlen, bizonytalan Bűvész nagy dobás volt, akik először látták, elhitték, hogy zavarban van, izgul, bizonytalan,  nem is tudja, mit csináljon, mihez fogjon.  A diákok egy része kezdte sajnálni, hogy a sok gyerektől megijedt. Aztán jött a fordulat, pergett a műsor.  Számunkra meglepő volt a Bűvész Úr közvetlensége, a viccek, a jól sikerült poénok is színesebbé tettek a műsort. Nagyon élveztük még mi is akik már idősebbek vagyunk és láttuk már Művész Úr Show műsorát. Érdekes és elgondolkodtató trükköket mutatott be, a közönség bevonásával tette még színesebbé, változatosabbá a műsort. Mindenki arcán látható volt, hogy élvezték a Showt.

Köszönjük a rendkívüli programot, mellyel az tanév utolsó napjainak egyikét valóban rendkívülivé „varázsolták” számukra.

Reméljük, máskor is fel fog lépni itt a kollégiumba a Művész Úr.

AJKP Programhétvége (2021. május 28 – 30.)

ima 10005. 28. péntek délután csapatépítő játékkal kezdtük a hétvégi programot. Megvacsoráztunk, majd megbeszéltük a szombati és vasárnapi programunkat. Este az aulában lehetett csocsózni, biliárdozni, beszélgetni. Kellemesen és gyorsan telt az este.

05.29. szombat: Reggel felkeltünk 7:00 tájékán megreggeliztünk és elkészülődtünk 8:55- kor ment a vonatunk Mura keresztúrra. Rövid utazás után megérkeztünk és átsétáltunk a falun ahol láttunk sok szép házat és még egy kedves bácsi is útba igazított minket mivel, először jártunk ott mindannyian. Kb. 5 km séta után megérkeztünk a Zrínyi Újvár emlékműhöz, ahol Alíz néni és Attila bácsi tartottak egy rövid történelmi ismertetőt. Visszafele indultunk, megkerestük a Malom vízesést, mely egy kis csoda a gyönyörű erdőben.  Az állomásra tartó úton a Mura mellett haladva gyönyörködtünk a folyóban. A félelmetes de mégis gyönyörű folyó sáros vízével, sodrásával lenyűgöző látványt nyújtott. Visszajöttünk a kollégiumba, majd átöltöztünk mert piszkosak voltunk a túra után, amikor mindenki kész lett elmentünk ebédelni a Bankpalota étterembe, ahol nagyon finom volt az étel és nagyon jól lakott mindenki. Ebéd után egy kis pihenőre volt szükségünk. Esti programunk a mozi volt, ahol megnéztük a Godzilla Kong ellen című filmet, ami nagyon eseménydús volt, utána vissza jöttünk a kollégiumba és aludtunk. A napunk kellemes és kényelmes volt, de est megnézve a lépésszámlálóinkat, teljesítménytúrának is nevezhetnénk, hisz 22 km-t gyalogoltunk.

05.30. vasárnap: Reggel kicsit később keltünk, mint szombaton és felkelés után reggeliztünk. Délelőtt sportdélelőttöt tartottunk. Szabadon választhattunk, hogy melyik mozgást választjuk. A fiúk fociztak, mi lányok szurkoltunk, beszélgettünk a lelátón. Élveztük a kellemes tavaszi napsütést. Foci után egy rövid játékos csapatversenyt tartottunk. Nem a verseny, részvétel volt a fontos. Elmentünk ebédelni, ma is a Bankpalotában ebédeltünk és nagyon finom volt, ismét mindenki jól lakott. Ebéd után visszasétáltunk a kollégiumba és kicsit pihentünk, majd mindenki felkészült a hétfőre (házikat írtunk vagy épp dolgozatokra tanultunk). Vacsorával zártuk a napot.

Nagyon jól éreztük magunkat ezen a hétvégén és gyönyörű helyeket tekinthettünk meg mindannyian. Reméljük, hogy még sok szép helyet látogathatunk meg együtt.

Köszönjük szépen a lehetőséget Alíz néni és Attila bácsi csoportja.

Kiállítás a kollégiumban

ima 050Az Út című tárlat a magyarok és a romák együttélésének, közös történelmének néhány jeles és tragikus pillanatát jeleníti meg, mint például a Pharrajimos, azaz a roma holokauszt. A tárlat anyagát a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat, Kardos Ferenc romaholokauszt-kutató és Tulok József tanár állította össze. 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka számolták fel a auschwitz-birkenaui II/E. cigánytábort, kivégezve utolsó 3000 lakóját is. A tömegmészárlás napján az Európai Unióban és világszerte is a holokauszt roma áldozataira emlékeznek. A szervezők azért tartják fontosnak a porajmos bemutatását, hogy minél több emberhez eljussanak a történelem ezen szomorú eseményének pontos részletei.

A tárlat anyaga napjainkra is kitekint, összefoglalva a roma egyenjogúsítás lehetőségeit és eredményeit. Fontos ez a kiállítás, mert a cigányság történetében szörnyű dolgok voltak, és erről nem biztos, hogy tudunk eleget.

Aradi vértanúk - Megemlékezések a nemzeti gyásznapon

ima 050Október 6-án, nemzeti gyásznapunkon az 1849-ben mártírhalált halt aradi hősökre és az első felelős magyar miniszterelnökre, Batthyány Lajos grófra emlékeztek a kollégium diákjai Balogh Zoltán tanár úr által szervezett műsor keretében. Hagyományos módon idén is a belvárosi Aradi Udvar szoborkertjében került sor e megemlékezésre. Nagy Gábor intézményegység-vezető ünnepi beszédét a diákok előadása követte. Kortárs versekkel, visszaemlékező sorokkal, az elbukott, de eszméivel tovább élő forradalom és szabadságharc méltatásával hangsúlyozták az esemény jelentőségét a kollégisták. Az ünnepséget koszorúzás zárta.

Programhétvége - AJKP előkészítő

prh 2020 212020.01.31-én, pénteken kezdődött a bent maradós hétvégénk. Mindenki nagy izgalommal és boldogsággal várta, hogy milyen lesz a legelső. Délután 16:00-ra mindenkinek be kellett érnie a kollégiumba es hála Istennek mindenki be is ért, így nem kellett senkire várnunk. Hamarosan elindultunk a városi könyvtárba, ahol kedvesen fogadtak minket és megmutatták, hogy hol gólyalábazhatunk. Itt egy órás program volt, amely idő alatt nagyjából mindenki megtanult gólyalábbal menni. Sokat segítettünk egymásnak és nevettünk is a másikon. Persze akinek sikerült gyorsan megtanulnia, megdicsértük. A kollégiumba való visszaérkezés után megvacsoráztunk, nekiálltunk ruhát mosni, fürdeni, beszélgetni. Az esti filmnézéshez készítettünk popcornt, és takarót, párnát is vittünk be a 2. emeleti tanulószobába. A lányok az ijesztő részeknél nagyot sikítottak, egyesek viszont épp ezen nevettek. Miután vége lett a filmnek, rendet raktunk, és a lányok felmentek az 5. emeletre és lefeküdtünk aludni. Szombat reggel 8:30-kor Zsuzsi néni ébresztett minket, a fiúkat Endre bá. Felöltöztünk majd elkészítettük a reggelit. 10:00 órakor kelindultunk a könyvtárhoz, ahol bemutatták nekünk a könyvtárat és körbevezettek minket. A könyvtáros ember nagyon kedvesen és értelmesen elmondott mindent, hogy mi merre található. Miután végeztünk a könyvtárban, egy csapatépítő feladatot kaptunk a városban. 4 fős csapatokra voltunk osztva és szelfiket kellett csinálnunk különféle, előre megadott helyeken. Amelyik csapatnak a leggyorsabban sikerült a feladat, jutalma az volt, hogy 1 hétig nem kell bemennie tanulószobára. Miután minden csapat végzett, visszasétáltunk a Hemo étterembe, ahol megebédeltünk. Ezután elindultunk a fitnesz terembe, egy másfél órás programon vettünk részt. Első 15-20 percben együtt bemelegítettünk, utána a fiúk átmentek a kondiba, amíg a lányoknak tartottak egy külön edzést, majd ismét együtt voltak a lányok és a fiúk és egy közös feladatsort kaptunk. A fitnesz termes edzés után a szabadulószobás játék következett, ahol a fiúk és a lányok külön-külön szobában voltak: a lányok a fáraósban, a fiúk pedig a börtönösben. 60 percünk volt arra, hogy kiszabaduljunk, de kaptunk még 10 percet ráadásként. A lányoknak 63. perc körül sikerült kiszabadulni kisebb nagyobb veszekedésekkel. Az izgalmas játék után elindultunk vacsizni, majd visszaértünk a koliba. Az esti filmezés előtt 2 lány (Gréta és Klaudia) sütött az osztálynak palacsintát. Vasárnap reggel felkeltünk, ettünk és átmentünk a csarnokba és a fiúknak volt egy barátságos focimeccsük a Cserhátis tanulókkal. A lányok szurkoltak és sikítottak, majd a meccs végén gratuláltak a fiúknak. A „ mi fiaink” vesztettek, de szokták mondani, hogy nem az a lényeg, hogy ki nyer, hanem az, hogy jól érezzük magunkat A mérkőzés után mindenki visszament a szobájába, pihentünk, beszélgettünk. 12:30 körül kimentünk a Hemoba ebédelni es onnan a városba. Ismét volt egy jó csapatépítő verseny,ahol az volt a feladat, hogy miniszoknyás nővel, bajszos férfival, szemüveges nővel, könyvvel, eladóval stb. kellett közös fotót készíteni. Itt is csapatokra voltunk osztva, sorsoltunk, hogy ki-ki melyik csapatban lesz. A verseny lényege az volt, hogy megtanuljunk idegenekkel is kommunikálni. Ez szuper volt, mert a bátorságunkat mutattuk meg ezzel. Voltak,akik elutasítottak minket, de voltak, akik örömteljesen segítettek nekünk. Ezután elmentünk a moziba, ahol a Ne játssz a tűzzel című filmet néztünk meg. Nagyon vicces film volt. Sajnos ezzel itt lett vége a programnak, ami nagyon jól sikerült és ezt mind a nevelőknek köszönhető. Reméljük hogy a következő is ilyen jó lesz!

Vajda Jázmin, Orsós Mónika

 

Kollégiumi események

Őrségi jutalomkirándulás

Őrségi jutalomkirándulás

Események 2021. június 21.
A tanév utolsó hétvégéjén jutalomkirándulásra nyílt mód, melyet a nyugati határszél területére terveztünk. A reggeli ellátmánycsomagok átvétele után buszba szálltak a tanév során legjobb teljesítményt nyújtó tanulók. Első megállónk Velemér volt. Az árpád-kori műemlék, a fények templomaként ismert csodálatos épület hangulatával elvarázsolt mindannyiunkat. Házigazdánk, Ilona néni szakszerű tájékoztatója nem csupán…
Bővebben
Közösségépítő hétvége

Közösségépítő hétvége

2021. június 16.
Június elején lehetőségünk nyílt programhétvége szervezésére az AJKP-s tanulók számára. A 9. évfolyam leányai pénteken délután megbeszélésre gyűltek össze a tanulószobában, miután a hétvégére vásárolt élelmiszert közösen elhelyeztük az emeleti…
AJKP Programnap (2021. június 13.)

AJKP Programnap (2021. június 13.)

2021. június 16.
Szentbékkálla – Salföld – Ábrahámhegy – Szigliget – Balatongyörök Sánta Alíz – Olasz Attila csoportja Reggeli után elindultunk, első állomásunk Szentbékkálla, megnéztük az ún. „kőtengert”. Gyönyörű szép hely és páran…
Bűvész show a Kollégiumban (2021. június 10.)

Bűvész show a Kollégiumban (2021. június 10.)

2021. június 11.
Különleges tanévzáró programot szervezett számunkra a Kollégium, Bűvész Show-val zártuk a tanévet. Galambos Fecó remek műsort adott elő nekünk, ami nem sablon trükkök sorozata, amelyeket láthatunk az interneten, hanem nagyon…

Információk