home  8800 Nagykanizsa, Ady Endre utca 74/A  phone +36/93-313-010  email kollegium[@]cserhati[.]hu

Események

Gólyaavató beszámoló! (2017-2018 tanév)

golyas 2017 64A gólyaavató a kollégiumba legújabbként érkező tanulók részére tartott rendezvény, amely annak érdekében született, hogy a diákok jobban megismerjék egymást és a kollégiumi régebbi tagjait.
Minden évben a diákönkormányzat közreműködésével valósult meg, ami az idei tanévben sem történt másképp.
Idén nem csak benti feladatok voltak, hanem a jó idő lehetőégét kihasználva kültéri is színesítették a felejthetetlen emlékeket.
A feladatokat csapatokban oldották meg, a gólyák nekik csapatvezetőjük volt a felsőbb korosztályból a DÖK- tagok pedig a játék tisztaságára és balesetmentességére ügyeltek.
Annak érdekében, hogy minél jobban érezzék magukat a gólyák jelmezbe öltöztek és különböző feladatokat oldottak meg egyesével és csoportosan.
Pl.: Gólt rúgni körbe forgás után, citrommal a szájukban nyelvtörőket mondani, bekötött szemmel hang alapján megtalálni egymást.

A feladatok végeztével a diákok eskü téttele következet.
Miután esküt tettek eredményhirdetéssel zárult a 2017-es gólyaavató, amiben jutalmazták a helyezetteket minden gólya jutalommal térhetett nyugovóra.

DÖK titkár: Kolompár Ágnes


2017.10. 26.

 

AJKP programhétvége - előkészítő évfolyam

IMG 03172017. november 10 – 12.

Az előkészítő évfolyam első programhétvégéjét már nagyon várták a tanulók. Péntek délután kötetlen beszélgetés, szabadidős programmal kezdődött. Megbeszéltük, hogy a hétvégén milyen programok várnak ránk. Két tanuló kiselőadást tartott a szombati kirándulással kapcsolatosan. Vacsora után a tanulók által választott filmezéssel folytatódott az este.

Szombaton reggel indultunk az Őrségbe. Első állomásunk Velemér. Magyarország sok szempontból legkülönlegesebb temploma a Szentháromság tiszteletére szentelt, egyhajós, nyugati tornyos, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel ellátott, kőből és téglából épült veleméri katolikus templomot tekintettük meg, melyet a fények templomának is hívnak. Nagyon sok érdekes információkat tudtunk meg.

Következő állomásunk Őriszentpéter. Itt a Nemzeti Park központjában egy kisfilmet néztünk meg, mely a térség növény- és állatvilágát ismerhettük meg, majd interaktív előadás során ismeretink tovább bővültek a természetvédelem témakörben. Ezt követően a szerek világának autentikus helyszínén, Szalafő- Pityerszeren található az Őrségi Népi Műemlék együttest néztük meg. Három helyben megőrzött porta épületei kerülnek bemutatásra, szemléletesen példázva lakóik hagyományos életmódját és kulturális örökségét. A Batha – tanyán az olajsajtolás rejtelmeibe vezettek be bennünket. Helyben készített olajakat és lekvárokat kóstoltunk. A nap végén fáradtan, de élményekkel telve érkeztünk vissza a kollégiumba. Ahhoz azonban még nem voltunk fáradtak, hogy a közös filmezés elmaradjon.

Vasárnap reggel Őrtilosba indultunk, ezen a helyen torkollik a Mura folyó a Drávába, gyönyörködve néztük a folyók sodrását, a természet csodáit. Utunk a Szentmihályhegyen épült templomhoz vezetett, ahonnét gyönyörű kilátás nyílik a kanyargó folyóra, a változatos arculatú ártéri erdőkre, apró zátonyokra. A délelőtt folyamán rövid sétát tettünk a gyékényesi tónál. Délután az elmúlt időszak fáradalmait a moziban pihentük ki.

Tartalmas 2 napot töltöttünk együtt, melynek központi témája a természet, a természetismeret és a tájvédelem volt.

 

A reformáció 500. évfordulója

image 100November 7-én délután csoportos látogatásra érkeztünk a Halis István Városi Könyvtárba. Az általunk is kedvelt Történelmi teaház elnevezésű foglalkozásukra invitáltak a fiatal történész-könyvtárosok. Ezúttal a reformáció 500. évfordulója adta az esemény aktualitását. Tartalmas és látványos előadást hallgathattunk meg a témában, részletes vázlattal, képekkel és filmrészletekkel illusztrálva. Az est végén még mákos kaláccsal és aludttejes prószával is megkínáltak bennünket vendéglátóink. Zárásként lehetőség volt könyvtári könyvek kölcsönzésére. Így nem csupán megszilárdítottuk történelmi ismereteinket, de finom uzsonnával és szórakoztató olvasnivalóval is gazdagodtunk. Igazán jókedvűen sétáltunk vissza a kollégiumba, többen megjegyezték: szívesen megyünk máskor is.

Kiürítési gyakorlattal egybekötött ellenőrző gyakorlat

kiurites 2017 09Kiürítési gyakorlattal egybekötött ellenőrző gyakorlatot tartott 2017. október 18-án este a nagykanizsai tűzoltóság a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiumában.

A feltételezés szerint tűz keletkezett a kollégium egyik V. emeleti szobájában. A füst elárasztotta az alsóbb lakószintek folyosóit. A tűzjelző megszólalását követően a kollégium pedagógusai megkezdték az épület kiürítését és elvégezték a közművek (villany, gáz) kikapcsolását. A diákok fegyelmezetten, a nevelők utasításait követve vonultak a létesítmény melletti parkolóba. A létszámellenőrzés során kiderült, hogy a kettő tanuló az intézmény épületének tetejére menekült.

A tűzesethez a nagykanizsai és a zalakarosi tűzoltók 4 tűzoltógépjárművel vonultak ki a helyszínre. A kiérkező egységek légzőálarc és emelőkosár használatával kimentették a tetőn rekedt diákokat. Ezzel párhuzamosan vízsugarakat szereltek a tűzoltók a tűz továbbterjedésének megakadályozásra és annak eloltására.

A gyakorlat célja a tűzoltásvezetői, illetve a tűzoltói készenléti állomány felkészültségének, tűzoltási és műszaki mentési tevékenységének, ismereteinek ellenőrzése volt kollégiumban keletkezett tűz oltásánál.

2017-es Vízi Tábor

 

ajkpbuvar3A korábbi évekhez hasonlóan, az idén is megrendeztük a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Zsigmondy Szakképző Iskolájának nyári, vízi táborát, melyben 8 AJKP-s diák táboroztatására nyílt lehetőségünk. Közülük 5 fő a világ egyik legnagyobb búvárszervezetének (NAUI) égisze alatt nemzetközi búvárvizsgát is szerzett.

A tábornak a 2017-es évben is a gyékényesi bányató, a „Kotró”, illetve a Búvárbázis adott otthont, amely nem mellékesen a hazai búvársport és könnyűbúvár képzés egyik legfontosabb színtere.

A 2017. július 16-tól 22-ig tartó táborozás során az időjárás különösen kegyes volt hozzánk, így nem volt nehéz hamisítatlan nyári tábori hangulatot teremtenünk. A diákok többféle szárazföldi és természetesen vízi sport és szabadidős tevékenység közül választhattak és egyetlen estén sem maradhatott el a tűzgyújtás, közös sütés-főzés, melyből minden táborozó tevékenyen vette ki a részét.

A legfontosabb szerep azonban óhatatlanul a könnyűbúvár képzésnek jutott, amely elméleti ismeretek és gyakorlati feladatok elsajátításából és ezek ellenőrzött, kontrollált végrehajtásából áll. A képzés során a résztvevőkolyan tudásanyaggal gazdagodhattak, mely kiterjed az alapszintű mentési feladatok elvégzésére, a vizek veszélyeire, a vízi élővilággal kapcsolatos ismeretekre, a búvárkodáshoz kapcsolódó alapvető fizikai, élettani változásokra, a merülés tervezésre és mindenekelőtt a felszerelés ismeretre/használatra.

Az írásbeli és a gyakorlati vizsgát követően a résztvevők megkapták okleveleiket, majd kis idő múltán - az intézmény tanévnyitó ünnepélyén - kézbe vehették a sikeres vizsgát igazoló kártyáikat is. A vizsgázottkönnyűbúvárok ettől a naptól kezdve jogosulttá váltak hobby szintű könnyűbúvár tevékenység végzésére bárhol a világon.

Továbbá különösen előnyös lehet a megszerzett végzettség abban az esetben, ha valaki például a katasztrófavédelem területén képzeli el a jövőjét, az ipari búvárkodás, vagy mélyfúró technikus képzés felé kacsingat.

 

Kiállítás és megemlékezés az 56-os hősökről

IMG 1859Kiállítással emlékeztünk a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskola és Kollégium aulájában az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanegyedik évfordulójára.

1956. október 23-a szabadság reményének és a nemzet összefogásának ünnepe. A szabadság olyan kincs, amelyet csak azok tudnak értékelni, akik megélték a hiányát.

Az a tizenkét nap, amely 1956-ban a magyaroknak a szabadságból jutott a szovjet megszállók támadásáig, olyan euforikus élményt jelentett, hogy máig eleven a forradalom minden résztvevőjében. Ezek a nemzeti közösség legfontosabb, legdicsőbb emlékei; Az 1956-os hősöket a márciusi ifjak mellé kell helyezni! A kiállítás november közepéig látható az intézményben

IMG 1860IMG 1861

Maratoni hétvége a Rákócziak nyomában

image 800Őszi programhétvégénk pénteki szakasza a szokásos felkészülés jegyében telt. A tanórát a hétvége programjának tájékoztatója és az ehhez kapcsolódó diákelőadások előzték meg. Vacsora után mosás és az utazótáskáink bepakolása következett. Korán ágyba kerültünk, hiszen másnap hajnalban ébresztő volt. Szombaton tehát útnak indultunk, első állomásunk Miskolc volt. A reggeli csomagok gyorsan elfogytak a hosszú út alatt, ezért jól esett a meleg ebéd a belvárosban. Aztán jutott kis idő a sétáló utca felfedezésére is, és fotózásra a város feliratánál, háttérben a hegységgel.

Következő állomásunk a diósgyőri vár volt, ahol a csoportképünk is készült. Szerencsénkre aznap ingyenes volt a belépő a diákoknak. Az igényesen felújított várat élmény volt bejárni, legjobban a lovagtermi kézműves foglalkozás tetszett, ahol címerpajzsok készültek emlékbe. A napsütéses időben jól esett a panorámában gyönyörködni a bástyákról, hiszen Miskolc csodás hegyek ölelésében, a Sajó, a Bódva és a Hernád összeolvadó völgysíkjában, a Bükk-hegység keleti részében fekszik.

Továbbutazva, a tokaji borvidéken át megérkeztünk Sárospatakra, ahol megtekintettük a Rákóczi-várat idegenvezetéssel. Többekben most tudatosult, hogy mennyi történelmi eseménynek adott helyet ez az erődítmény. Különösen a Rákóczi-szabadságharc utolsó országgyűlésének terme és a „rózsa-kupola” tetszett nekünk. Persze a panoráma itt is lenyűgöző volt. A Zempléni-hegység a Bodroggal elképesztően szép volt a lemenő nap fényében. Innen a kollégiumi szállásunkra mentünk, ahol elfoglaltuk szobáinkat és megvacsoráztunk. Kaptunk egy kis szabadidőt is, hogy felfedezzük magunk örömére ezt a bájos kisvárost. Lakhelyünkről nézve, most voltunk a legtávolabbi pontján hazánknak.

Másnap reggeli után elköszöntünk szállásadóinktól és elindultunk Kassára. Csodás hegyvidéki tájakon utaztunk keresztül ragyogó őszi napsütésben, melyet a fák sárguló levelei és a tökföldek gyöngyfüzérre emlékeztető terméssorai tükröztek vissza. Kassán aztán a külvárosban ki kellett szállnunk a buszból és onnan begyalogolni a belvárosba, mert az egész város le volt zárva az éppen zajló Béke-Maraton miatt. Ez Európa legrégebbi futóversenye, 1924 óta megrendezik Kassán. A történelmi belvárosban irdatlan tömeg és futók hosszan kígyózó sora fogadott bennünket. De így is lenyűgöző látványként magasodott fölénk a Szent-Erzsébet dóm. Néhány fotó után elindultunk felkutatni a közeli kis utcát, ahol Márai Sándor világhírű írónk, költőnk született és felnőtt. Az emléktáblánál Bertók Dalma versmondónk tolmácsolásában részletek hangzottak el az író szülővárosához fűződő kapcsolatáról, majd nemzeti színű szalagot kötöttünk a névtáblához. Az utca végén aztán felfedeztük a jeles író szobrát is. Többen leültek a vele szemközti székre fotózkodni és kicsit „eldiskurálni” az élet dolgairól Máraival. Innen ebédelni mentünk, majd a dóm előtti parkban megcsodáltuk az operaház épületét, a mágnások palotáit és a zenélő szökőkutat, amíg nevelőtanáraink megvásárolták a dómbelépőket. Már a külső megjelenése is elkápráztatott bennünket, de igazán belül ámultunk el a gótika gazdag csipkemotívumain, a magyar szenteket és uralkodókat megmintázók tehetségén és az aranyozott oltáron. Minden ízléses volt és gyönyörű. Majd lementünk a kriptába, ahol II. Rákóczi Ferenc és családtagjai, valamint szabadságharcos társai szarkofágját tekintettük meg. Itt versek hangzottak el, valamint részlet a vezérlő fejedelem visszaemlékezéséből, aztán megkoszorúztuk e példaértékű történelmi személyiségünk síremlékét. Kis szabadidő után elsétáltunk a buszunkhoz, majd Krasznahorka büszke vára és az Andrássy-mauzóleum mellett áthaladtunk Betlérre, ahol a jeles Andrássy-család vadászkastélyát tekintettük meg idegenvezetéssel. Különlegessége a palotának, hogy eredeti állapotában maradt fenn a teljes berendezésével együtt. Igazán lenyűgöző klasszicista épület volt. Főleg a faberakásos hall és a trófeagyűjtemény, valamint a múmiák tetszettek, de a könyvtár is nagyon szép volt, ahogy a park is a csordogáló patakokkal és ősfákkal. A felújítást Europa Nostra díjjal jutalmazták. Sajnos hamar véget ért ez a nap is, elindultunk hát hazafelé. Nagyon hosszú volt a néhány megállóval tarkított utazás, fáradtan dőltünk ágyba éjfél körül. Másnap örömmel meséltük élményeinket osztálytársainknak, akik irigykedve hallgatták beszámolónkat. Rengeteg, tanulmányainkhoz kapcsolódó ismeretre és tapasztalatra tettünk szert. Földrajzból tanult hegységeken, folyókon keltünk át. Gazdag történelmi múlt érintett meg bennünket e tájakon. Hallhattunk palócos magyar és szlovák beszédet, láttunk nemzetközi futóversenyt. Kapcsolódtunk az irodalomhoz és a vallástörténethez. Az etika körébe tartozik múltunk nagyjainak példaértékű szabadság- és hazaszeretete. S bizony megtapasztalhattuk, miért jó idegen nyelvet tanulni. Élmény volt, amikor német turisták beszédét megértettük, vagy megköszöntünk valamit angolul és kedves választ kaptunk rá. Bárcsak közelebb lenne ez a tájegység, bizony már holnap visszamennénk.

Balog Gábor, Bertók Dalma, Czene Gábor

Aradi vértanúk – Megemlékezés a nemzeti gyásznapon

IMG 1772Az aradi vértanúk emléknapja alkalmából az előkészítő évfolyam tanulói rövid emlékműsorral hajtottak fejet az első felelős magyar kormány miniszterelnöke, valamint a 13 honvédtábornok mellszobra előtt az aradi udvarban.

Nagy Gábor kollégiumvezető ünnepi beszéde után Bellai István elszavalta Juhász Gyula: Himnusz az emberhez című versét, majd rövid összefoglaló következett gróf Batthyány Lajos és a 13 honvédtábornok „bűneiről” valamint utolsó szavairól. Az emlékműsort Schmidt Anna verse zárta. A megemlékező műsor végén a kollégiumvezető koszorút helyezett el gróf Battyhány Lajos mellszobra előtt, a diákok pedig mécsest gyújtottak a honvédtábornokok mellszobránál.

Információk

Kollégiumi események

Gólyaavató beszámoló! (2017-2018 tanév)

Gólyaavató beszámoló! (2017-2018 tanév)

Események 2017. november 20.
A gólyaavató a kollégiumba legújabbként érkező tanulók részére tartott rendezvény, amely annak érdekében született, hogy a diákok jobban megismerjék egymást és a kollégiumi régebbi tagjait.Minden évben a diákönkormányzat közreműködésével valósult meg, ami az idei tanévben sem történt másképp.Idén nem csak benti feladatok voltak, hanem a jó idő lehetőégét kihasználva kültéri…
Bővebben
AJKP programhétvége - előkészítő évfolyam

AJKP programhétvége - előkészítő évfolyam

2017. november 17.
2017. november 10 – 12. Az előkészítő évfolyam első programhétvégéjét már nagyon várták a tanulók. Péntek délután kötetlen beszélgetés, szabadidős programmal kezdődött. Megbeszéltük, hogy a hétvégén milyen programok várnak ránk.…
A reformáció 500. évfordulója

A reformáció 500. évfordulója

2017. november 08.
November 7-én délután csoportos látogatásra érkeztünk a Halis István Városi Könyvtárba. Az általunk is kedvelt Történelmi teaház elnevezésű foglalkozásukra invitáltak a fiatal történész-könyvtárosok. Ezúttal a reformáció 500. évfordulója adta az…
Kiürítési gyakorlattal egybekötött ellenőrző gyakorlat

Kiürítési gyakorlattal egybekötött ellenőrző gyakorlat

2017. november 06.
Kiürítési gyakorlattal egybekötött ellenőrző gyakorlatot tartott 2017. október 18-án este a nagykanizsai tűzoltóság a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiumában. A feltételezés szerint tűz keletkezett a kollégium…

Oldalainkat 14 vendég és 0 tag böngészi